30 aprile 2008

dagmars green bread

here you find all the breads in the BBD#9 Roundup





this is an swedish recipe, found in one of my old recipe books I took with me when I moved to Italy.

I had to wait for my nettles to grow..because I used them all to do the Nettle cream for the MuVarA menu party. :)

So here I am, doing it all in a rush in the last minute.

this is a recipe taking part of the bbd#9
thank you astrid for hosting!!

you need:

150gr of nettles*
375gr of milk
1 tablespoon of butter
15 gr of fresh yeast**
1 tabelspoon of honey
half tablespoon of fennel seeds
400gr of whole weath flour
300gr of plain flour
100gr of oat flakes
and an other 100gr to spread on the bread
pute the milk in a pot with the butter to warm up. when it is lukewarm, take a little parte to dissolve the yeast, add salt and honey and mix together.
put the choped nettles(don't use the stalks, they are to hard) in the rest of the milk and let cook briefly.
pour the milk with the nettles in a ball, add the yeast, the two flours, 100gr of oat flakes and mix together well.
if the dough is loose it is ok.
leave it to rise untile the next day (12-16hours),
in a cool place(in the frige if it is to hot outside).
the next day, take it out of the ball and make small breads.
(if the dough still is loose, you can add some flour to make it easier to work)
put them on a plate and brush with water and spread the remaing oats flakes.
let rise another 2 hours.
bake in 200° C for ca 25-30min, it depends how big the breads are.
brigidaa_te:
*
150gr of nettles are a lot, you can use spinach leaves instead,
or both.
** if you are in a hurry increase the amount of yeast to 30gr.
for the italian version:
panini verdi di dagmar


16 commenti:

Silvia - Magnolia Wedding Planner ha detto...

Tesoro ! ma tu hai in dotazione giornate di 67 ore o sei wonderwoman sotto mentite spoglie :-) dì la verità!
Che bello questo pane e sei bravissima a partecipare al BBD n.9
Complimenti per l'energia e la passione!
Silvia

Claud ha detto...

E io che pensavo che gli svedesi mangiassero solo i Wasa!!

MA ha detto...

Io voglio una fetta di questo pane conla marmellata di mirtilli sopra,che dici ci sta oppure ho detto una cavolata???Bel foodblog,internazionale!

brii ha detto...

silvia.. macchè wonderwoman..arrivo semrpe per ultima!
sono stata contentissima partecipare.

claud..anche i Wasa...sempre!!!!
mi sa che dovrei postare la ricetta..che dici?

libera..mmmmmm
anche tu appassionata di marmellata di mirtilli?? anch'io!!
grazie di essere passata da me!

bacioniiiii

Aiuolik ha detto...

Ricetta interessante, ma io aspetto lumi sulla tua giornata con Tatiana :-)

Ciaooo,
Aiuolik

Claud ha detto...

Ma dai!! Conosci la ricetta per fare i wasa in casa?! Postala daiiiiiiiiii!

Silvietta ha detto...

prima o poi riuscirò anche io a sfornare del buon opane fatto in casa..poi se come questo ;P!
smack!

Ely ha detto...

buonoooooooooooo ma la ricetta in italiano dove la trovo Briiiii
grazieeee ciaooo

nightfairy ha detto...

Ciao Brii, un bacione, buon inizio settimana!

Tatiana ha detto...

Questo l'ho visto mentre lo postavi ehehehe muààààààà

Aiuolik ha detto...

Se passi da me ci sarebbe un meme...

Lo ha detto...

sisi dai metti anche la ricetta dei wasa...buongiorno bella BRI!!! tutto bene??? un abbraccio e buona settimana

brii ha detto...

amicheeee
grazie...
scusatemi..si manca la ricetta in italiano.
vado, scrivo e posto.

si ho la ricetta dei wasa....beh..del kn�ckebr�d.
eh eh!
vado, traduco e posto!

buona serata..
aiuolik...arrivooo(speriamo di essere ancora in tempo..sigh...)

Anonimo ha detto...

This looks so beautiful! I'd never heard of this before- sounds great!

brii ha detto...

ciao shellyfish..thank's for passing by.
you try it..it is really good!!
bacioniiii

Sunshinemom ha detto...

I will definitely try this one - I am new to using nettles in bread!

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