1 dicembre 2008

bbd #14 - pane tricolore


this months bbd is hosted by boaz from the the grain power
thank's for hosting boaz! :))


breadbakingday #14 - colored breads


this bread was on my mind for a while...I wanted to prepare it for yesterday, with the first davent's candle lite inside...
I also wanted to make one to use as centre-piece on Sunday lunch table with my friends...
but I came home very very late Saturday evening(had a fantastic time :)))), so my idea remained just an idea...
that's a pity, beacause this bread is very decorative and
can be used also as a present for a dinner invitation.
just put the bread on a tray and fill it's center with fresh leaves or dry flowers.
also a candle in the middle is very very nice.
or mine center decoration I used fresh leaves from my Acer pseudoplatanus, beautiful high tree(can reach 40mt)and has leaves like hand palms.


you need:
800gr of plain flour
400gr of lukewarm water
10gr of fresh yeast*
1 tbps of salt
1 tbps of olive oil (extravergin)
half cooked beetroot**
a handfull of fresh aromatic herbs

let the fresh yeast dissolve in the lukewarm water. stir with a wooden spoon.
to quicken this proceedure, you can put a pinch of sugar, it helps.
then add the flour and work well, if you use a kneader let work for 5min on slow velocity (speed)
let rise until dubble (it will take about 1hour and a half in room temperature)
then divide in 3 pieces.
the first you leave at it is
the second you work in the chopped beetroot. add some flour the dough is very sticky.
don't put to much flour the dough will bleach.
the third piece work in the chopped aromatic herbs.

then roll into three rolls and braid together.
put on a bakeing tray and let rise for an other 2 hours.
bake in oven at 200° for ca 30min.
if the bread gets to colored cover with baking paper.
this bread is deliciuos with cheese, salami and prosciutto.



brigidaa_te:

*
of course you can use lesser yeast if you wish, with 2 o 5gr of fresh yeast let rise all night in a cool place.
the next day let get back in temperature in a warm room and the bake as recipe.
**
to have a stronger color, use fresh beetroot.
I think also a bigger amount of beetroot gives stronger color.
for the italian version:

15 commenti:

crimasot ha detto...

prima prima primaaaaaaaaaaa
bello, Bri, e credo sia anche proprio buono BRAVA!

brii ha detto...

criiiiiiiiiiiiiiii!!!
che bello!!! sono contenta!!!
hai messo la foro di noi su feisbuc?
nella mia c'è la pepi e non sapevo se eri d'accordo.
orco gatto volevo davvero portare il pane con la candela ieri al ristorante. :))))
sai che ridere???
hahahaha
buonissima serata
saluti a alessio e pepina
baciussss

Manuela e Silvia ha detto...

Ma che bello questo pane e che colorato! noi, anche se lo facciamo con le olive...non prende colore..ma perchè???
baci baci

brii ha detto...

carissime buona sera.
in effetti è vero..ho provato anch'io. ma non funziona.
con le erbe aromatiche fresche invece viene verde verde..
anche con il pomodoro secco si colora di rosso rosso.
la barbabietola era bellissima da cruda..l'impasto era rosa scuro..poi cuocendosi si è sbiadito.
la prossima volta metterò più barbabietola!!
sapete che è venuto buonissimo, la barbabietola non ha dato un gusto strano come pensavo.
si presta proprio nel pane.
buonissima serata
baciussss

Tatiana ha detto...

bello questo pane brii che invidia senza la mia macchinetta del pane è più di un mese che non sforno niente a parte la pizza a cucchiaio ehehehe

brii ha detto...

mamma mia povera tati!!!
ma non avevo dubbi che aversti inventato qualcosa di nuovo!
pizza a cucchiate!!
hahaha
sei un mito!
baciussss

brii ha detto...

mamma mia povera tati!!!
ma non avevo dubbi che aversti inventato qualcosa di nuovo!
pizza a cucchiate!!
hahaha
sei un mito!
baciussss

Semidipapavero ha detto...

Che brava che sei stata a partecipare a questa iniziativa, tra l'altro con un pane bellissimo! Elga

brii ha detto...

grazie elga!

sono contenta, perhcè era da un po' che ci pensavo.
viene molto gustoso.
ti auguro buonissima serata
baciusss

unika ha detto...

che bello questo pane...buona giornata
Annamaria

Simo ha detto...

Bellissimo, davvero molto coreografico!
Bravissima Brii!!!

Romy ha detto...

Il vulcano Brii ha colpito ancora! Davvero bello, questo pane...ti abbraccio! :-)

brii ha detto...

buon sera amichee!!


@annamaria...grazie...bello e molto buono.


@simoooo...si ho pensato che potrebbe essere anche carino portare ad una cena adesso sotto le feste, che ne dici?

@romyyyy...hihii...sei sempre gentilissima. grazie


buonissima serata amicheee
baciusss

Acasadiross ha detto...

Fantastico questo paneeee!! Sei bravissimaaaa!! Baciotti!

Acasadiross ha detto...

Fantastico questo paneeee!! Sei bravissimaaaa!! Baciotti!

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